pololjena-flasa
јануар 8, 2012 Novosti Нема коментара

Srpska fabrika za reciklažu stakla „Grejač“ uvozi repromaterijal. Kapacitet fabrike 30.000 tona godišnje, a sakupi se samo 11.000.

Jedina na prostorima Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Srpska fabrika za reciklažu stakla „Grejač“ u istoimenom selu kod Aleksinca, ove godine preradila je samo 11.000 tona, iako joj je kapacitet na godišnje 30.000 tona raznih vrsta ambalažnog stakla.

Čak i za ovu količinu, u „Grejaču“ nisu imali dovoljno repromaterijala, pa su staklenu ambalažu morali da uvoze, da bi koliko-toliko uposlili kapacitete i 13 radnika. S druge strane, znatne količine stakla razne nelegalne firme – izvoze.

Ove godine, od sakupljačkog sektora sa terena u Srbiji, obezbedili smo 7.000, a od industrijskog oko 3.000 tona staklene ambalaže. Ostalu količinu morali smo da uvezemo – kaže Slaviša Ognjanović, direktor fabrike.

Industrijski sektor, dodaje Ognjanović, ima ogromnu količinu ambalažnog stakla i umesto da ga isporučuje nama, kako bismo ga reciklirali i tako postigli veću cenu pri izvozu, oni ga daju trgovcima koji ga neprerađenog, neracionalno izvoze.

Da bi se ubuduće na tom planu nešto promenilo, počelo se od Vlade Srbije. U okviru akcije „Očistimo Srbiju“, nedavno je pokrenut projekat separacije i prikupljanja staklene ambalaže, a prva specijalna kanta zapremine 120 litara, u prisustvu ministra životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Olivera Dulića, postavljena je ispred zgrade Vlade.

Taj projekat će se proširiti, jer će fabrika iz Grejača početi podelu kontejnera, kanti i kesa, lokalima, turističkim objektima i drugim generatorima otpada.

– Na ovaj način zaokružujemo akciju separacije. Počeli smo sa papirom, potom preuzeli baterije, plastike… Reciklažom tone stakla uštedi se 40 odsto energije, 50 odsto vode potrebne za proizvodnju nove staklene ambalaže i pri tom se smanjuje zagađenje vazduha za 20 odsto – kaže ministar Dulić.

Prema rečima direktora Ognjanovića, akcija postavljanja specijalnih kontejnera i kanti, vrlo brzo će se posle Beograda proširiti i na Niš, te se mole nadležni u raznim objektima da se prijave i oslobode balasta otpadne staklene ambalaže.

– Planiramo da staklo prikupljamo i od stanovništva, što će biti korisno i za njih i za nas – kaže Ognjanović.

Inače, posle recikliranja u Grejaču, staklo se isporučuje industriji za preradu stakla u zemlji i inostranstvu.

Written by floooxy